BKK - STARS projekt

BKK - STARS projekt

A Budapesti Közlekedési Központ is részt vett konzorciumi partnerként a STARS (Sustainable Travel Accredited and Recognised Schools) három éves kutatás-fejlesztési projektben, ami 2013 márciusában indult és az Intelligent Energy Europe program keretében került társfinanszírozásra.

A hazánkban STARS Európa néven futó szemléletformáló program elsődleges célja volt, hogy azon diákok körében növelje a kerékpározók számát, akik korábban autóval utaztak az iskolába. Mivel az utazási szokások megváltoztatása csak hosszútávon valósítható meg, így a gyerekek és a fiatalok kezdeményezésbe való aktív bevonása is fontos volt.

A STARS program azért célozza elsődlegesen az iskolai utazásokat, mert kutatások szerint a családok autós utazásainak jelentős részét a gyermekek iskolába szállítása teszi ki, súlyosbítva ezzel a forgalmi torlódások és a megnövekedett szén-dioxid kibocsátás problémakörét. Emellett az iskolába való eljutás jellemzően 5km-nél rövidebb távolságot jelent, amely kerékpárral is könnyen teljesíthető, valamint az utazások napi rendszeressége miatt könnyen tervezhető is.

Eredmény és hatások:

2014-ben 6 budapesti általános iskola és 3 középiskola vett részt a szervezett programokban, ahol a kerékpáros közlekedés előnyeire hívtuk fel a figyelmet. Az iskolákban több ezer diák vett részt a biztonságos és tudatos közlekedésre felkészítő foglalkozásokon.

Az együttműködés keretében egy összefoglaló dokumentum (munkaterv) is készült, amely segítségével a BKK, illetve az iskolák önállóan is képesek lesznek a programok kivitelezésére.